Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Galagonya a szívszer
  2024-01-10 22:31:49, szerda
 
 



A galagonya a fokhagyma mellett talán a másik olyan gyógynövény, amelynek hatását kísérletekkel igazolják, és talán ez a legértékesebb és leghasznosabb hazai termesztésű természetes gyógyszer.

A galagonya a rózsafélék családjába tartozó tövises félcserje, amely a 10 méter magasságot is elérheti. Egész Európában elterjedt sűrű bokor, amelyet gyakran használnak élő sövény kialakítására. A gyenge vizellátású területeken inkább cserjévé, a jobb vizellátású területeken, erdőkben kisebb fává nő.

A Kárpád-medencében négy faj őshonos; egybibés galagonya, fekete galagonya, rózsaképű galagonya, cseregalagonya. A galagonyafajok közül a cseregalagonya a gyógynövény. Tömött virágzatában a virágok fehérek, május- júniusban nyílnak. Szeptember-októberben pedig piroslik a sok kis terméstől. Ez a szép látvány már önmagában is gyógyító hatású.
A másik faj az egybibés galagonya. Ez bozótos helyeken, legelőkön növő közönséges, tövises cserje.

Népi elnevezése: kétbibés galagonya, gelegonya

Galagonya történelem
Ha szívbetegséged van, érdemes megtudnod, hogy mire is képes a galagonya. Ezt a gyógynövényt ugyanis már évszázadok óta használták mind vizelethajtásra, mind pedig vese- és húgykőgyógyításra.

Elődeink nemcsak állataikat hizlalták vele, hanem gyümölcsként is
gyűjtötték, hogy lekvárt, befőttet, pálinkát készítsenek belőle.

Napjainkban azonban szinte már csak gyógynövényként használjuk különféle érrendszeri betegségek esetén. Magas a pektin, cukor, fehérje és ásványi anyag tartalma.

Az ókorban galagonyagallyat égettek házasságkötéskor, a növény fehér virága később menyasszonyi dísz lett. A galagonya virága jelképezte a keresztény hagyományban Mária szüzességét. Angol hagyomány szerint, ha Szent Iván-napján vagy Mindenszentekkor galagonyabokor alá ülünk, tündérvarázslatban lesz részünk.

Gyógyászati felhasználása
A galagonyáról úgy tartják, hogy a legbiztonságosabb gyógynövény, hiszen mellékhatások még rendszeres használatával sem jelentkeznek.

A galagonyát egy XIX. században élt ír orvos tette elismertté, aki meglepő eredményességgel kezelte vele a szívbetegséget. Mivel szívgyógyszerének receptjét igen nagy titokban tartotta, csak az 1890-es években bekövetkezett halála után derült ki, hogy a csodás szer nem másból, mint galagonyabogyó-tinktúrából áll.

A kutatások igazolták a galagonya pozitív hatását a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. A szívizom káliumpumpájára hatva erősíti azt, és szabályozza ritmusát. Növeli a koszorúerek véráramlását is. Simaizom ellazító hatása csökkenti a feszültséget. Értágítóként mérsékli a hajszálerek ellenállását. Végül, mivel csillapítja az erős szívdobogást a galagonya, nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre.

A szívre kifejtett sokrétű pozitív hatása miatt a galagonyát univerzális szívgyógyszernek is nevezik. Ebben a tekintetben egyedülálló, hiszen a specializált hatású szívgyógyszerekkel ellentétben szervi és funkcionális szívpanaszok széles körében alkalmazható, ugyanakkor nagyszerűen tolerálható. A Captopril nevű szintetikus szívgyógyszerrel végzett összehasonlító vizsgálatokban például a galagonya terápiásan azonos értékűnek bizonyult, tolerálhatóság tekintetében azonban messze jobban szerepelt.

A galagonyát az egyéb növényi eredetű szívgyógyszerektől is élesen megkülönbözteti az a tulajdonsága, hogy nem toxikus, és még hosszú távú alkalmazás esetén sem kell káros mellékhatásoktól tartani. A szívglikozidákkal ellentétben hatása nem lórugásszerű, hanem lassan - sokszor csak 8-10 hét alatt - épül fel, viszont épp ezért még az alkalmazás befejeztével is sokáig fennmarad. Mivel kevéssé terheli meg a szervezetet, az időskori szívpanaszok ideális gyógyszerének tartják.

A galagonya gyógyhatása

Fokozza a szívizomzat teljesítményét (pozitív ionotróp hatás),

antiaritmiás, euritmizáló hatás - szívritmuszavarokat enyhíti, a szívritmust stabilizálja (a szinusz csomóra hat, gátolja az extra ingerképzést),

fokozza a koszorúserek keringését, ezáltal javítja a szívizomzat vérellátását,

javítja a szív oxigénhiány-toleranciáját - így segít az angina pectorison, amelynek oka, hogy a szívizom oxigénigénye meghaladja a koszorúerek által biztosított oxigénmennyiséget ,

javítja az erek állapotát,

enyhe vérnyomáscsökkentő,

enyhe nyugtató.



A galagonya felhasználása
A galagonya virágát és termését egyaránt felhasználhatjuk. A virágot a májusi telihold idején érdemes begyűjteni, hűvös, száraz helyen szárítani és lezártan tárolni.

A termés begyűjtésével a kora őszi fagyokat ne várjuk meg. A bogyókat alaposan szárítsuk ki, akár közvetlen napsugárzásnak kitéve, mert ennek hiányában a raktározás során bepenészedhet. A virágból elsősorban forrázatot készíthetünk, a termésből lekvárt, tinktúrát, vagy akár közvetlenül is fogyaszthatjuk.

A galagonya szaporítása
Hajtásdugvánnyal és magvetéssel könnyen szaporítható.
Napos helyen szinte bárhol megél. Termesztése során metszéssel növelhető a terméshozam.

Intelmek a galagonyával kapcsolatban
A növény nem mérgező, mellékhatásait nem mutatták ki. Mivel azonban hatóanyagai nem gyenge, hanem valódi erélyes hatással bírnak, az orvosi tanács itt is nélkülözhetetlen, hiszen alkalmazása egyes gyógyszerek hatását erősítheti, módosíthatja.

Erős vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt kisgyermekeknek és várandós kismamáknak nem ajánlott.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: szívgyógyszerrel, házasságkötéskor, mellékhatásoktól, hajtásdugvánnyal, eredményességgel, nélkülözhetetlen, felhasználhatjuk, mindenszentekkor, szívgyógyszernek, galagonyagallyat, káliumpumpájára, kisgyermekeknek, megkülönbözteti, vizelethajtásra, gyógynövényként, mellékhatásait, teljesítményét, idegrendszerre, szívbetegséget, fogyaszthatjuk, galagonyabokor, szívbetegséged, galagonyabogyó, galagonyafajok, cseregalagonya, napsugárzásnak, tolerálhatóság, vizsgálatokban, összehasonlító, legértékesebb, mellékhatások, leghasznosabb, használatával, felhasználása, begyűjtésével, bepenészedhet, fokhagyma mellett, másik olyan, rózsafélék családjába, gyenge vizellátású, jobb vizellátású, galagonyafajok közül, virágok fehérek, szép látvány, egybibés galagonya, gyógynövényt ugyanis, ókorban galagonyagallyat, növény fehér, galagonya virága, keresztény hagyományban, legbiztonságosabb gyógynövény, 1890-es években, Egész Európában, Szent Iván-napján,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Esti kép  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Mai harmónia kártyám  Png kutya  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Garai Gábor - Takarítás  Éretlen vers  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mindig jusson idő nevetni  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Elköszönt  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Egy maradéktalanul uralt világ  Szívem  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Garai Gábor - Takarítás  Fehér virág  Minden harmadik...  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 20  Png cica  Kerüld el az evangélium örömén...  Hazára minden embernek szükség...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Fehér virág  képre írva  Png kislány  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png lepke  Ágai Ágnes – Csendélet  Png virág  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png cica  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Krisztinától  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tavaszi kép  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos gondolata  Egy bizonyos határt  Csak a fogyatkozás látható  Reggel van 
Bejegyzés Címkék
fokhagyma mellett, másik olyan, rózsafélék családjába, gyenge vizellátású, jobb vizellátású, galagonyafajok közül, virágok fehérek, szép látvány, egybibés galagonya, gyógynövényt ugyanis, ókorban galagonyagallyat, növény fehér, galagonya virága, keresztény hagyományban, legbiztonságosabb gyógynövény, 1890-es években, csodás szer, kutatások igazolták, galagonya pozitív, szívizom káliumpumpájára, koszorúerek véráramlását, hajszálerek ellenállását, erős szívdobogást, központi idegrendszerre, szívre kifejtett, galagonyát univerzális, tekintetben egyedülálló, specializált hatású, galagonya terápiásan, egyéb növényi, szívglikozidákkal ellentétben, alkalmazás befejeztével, időskori szívpanaszok, galagonya gyógyhatása, szívizomzat teljesítményét, szívritmust stabilizálja, szinusz csomóra, extra ingerképzést, koszorúserek keringését, szívizomzat vérellátását, angina pectorison, szívizom oxigénigénye, koszorúerek által, erek állapotát, galagonya felhasználása, galagonya virágát, májusi telihold, termés begyűjtésével, kora őszi, bogyókat alaposan, raktározás során, virágból elsősorban, termésből lekvárt, galagonya szaporítása, galagonyával kapcsolatban, orvosi tanács, szívgyógyszerrel, házasságkötéskor, mellékhatásoktól, hajtásdugvánnyal, eredményességgel, nélkülözhetetlen, felhasználhatjuk, mindenszentekkor, szívgyógyszernek, galagonyagallyat, káliumpumpájára, kisgyermekeknek, megkülönbözteti, vizelethajtásra, gyógynövényként, mellékhatásait, teljesítményét, idegrendszerre, szívbetegséget, fogyaszthatjuk, galagonyabokor, szívbetegséged, galagonyabogyó, galagonyafajok, cseregalagonya, napsugárzásnak, tolerálhatóság, vizsgálatokban, összehasonlító, legértékesebb, mellékhatások, leghasznosabb, használatával, felhasználása, begyűjtésével, bepenészedhet, kísérletekkel, bekövetkezett, toleranciáját, kialakítására, gyógyszerének, jelentkeznek, befejeztével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2587
  • e Hét: 27478
  • e Hónap: 58964
  • e Év: 263665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.